vrijdag 16 augustus 2013

Mijn vrienden in de kast

Weer even terug in Straelen, waar ik in het Europäisches Übersetzer Kollegium de laatste hand leg aan een boek van Foucault. Geen omgeving is zo geschikt voor de opperste concentratie die nu van me wordt gevergd.
Het is altijd weer een verrassing welke kamer je hier toebedeeld krijgt. Dit keer heb ik Zimmer 1, die via een glazen deur naar het tuintje leidt. Dat komt goed uit in deze zwoele nazomer. Verder is het de kamer met Filosofie A-M, inclusief Foucault en Descartes.
De bibliotheek van Straelen bestaat voor een deel uit naslagwerken, die een systematisch opgebouwd geheel vormen en in het centrale gedeelte staan. Het andere deel is het resultaat van giften, nalatenschappen, zolderopruimingen enzovoort. Wat hier van Foucault staat is dan ook bepaald niet compleet. Hetzelfde geldt voor Descartes, die daar bovendien staat als een zwijgend verwijt. De uitgave van de Descartes Bibliotheek van uitgeverij Boom heeft immers vertraging opgelopen. Dat heeft te maken met haperende bijdragen van andere instanties. Ooit zal het werk van Descartes volledig in het Nederlands verkrijgbaar zijn, deskundig omgeven door inleidingen en noten. Maar vooralsnog blijft het bij deel III. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten