dinsdag 19 februari 2013

Teruggekeerd in Den Haag



Het was erg druk op de vernissage, dus ik moet er nog een keer heen om die portretten in alle rust te kunnen bekijken. Veel ervan zijn aangevoerd uit Herrenhausen, waar ooit Sophie van Hannover woonde. Haar beeltenis staarde me verschrikt aan, ingeklemd tussen die van haar ouders: Frederik V met de zachtmoedige uitstraling en Elizabeth Stuart. Op elk portret ziet Elizabeth er hard en ongenaakbaar uit. Wat maakte haar toch zo aantrekkelijk in de ogen van haar tijdgenoten, in de ogen van haar liefhebbende echtgenoot? The Queen of hearts, werd ze genoemd. Sommige mensen hebben een onweerstaanbare motoriek of een prachtige stem, misschien was het zoiets, of misschien was het schoonheidsideaal indertijd totaal anders.
De portretten zijn door Nadine Akkerman van een kort commentaar voorzien, waarbij het accent ligt op mode en uiterlijk. Dat de haardracht van Frederik in de loop van zijn leven evolueerde van vetkuif naar lange lokken, was me nooit eerder opgevallen. Mijn eigen Elisabeth, als ik haar zo mag noemen, de oudste dochter van het winterkoninklijk paar, hing er ook. Ze was getooid met de parels die ze ooit van haar moeder had gekregen.  
Prachtig dat Hoogsteder & Hoogsteder zich de moeite hebben getroost om die hele reeks portretten naar Den Haag te krijgen. Er is niets van te koop. Ze hangen daar op de Lange Vijverberg 15 in een passend pand. Op de site van H & H staat de scriptie die Willem Jan Hoogsteder al in 1986 schreef over de schilderijencollectie van de Winterkoningin. Zie http://www.hoogsteder.com/publications/winter-queen en kom kijken. Het kan tot eind mei en de toegang is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten