vrijdag 19 oktober 2012

Gevangen in een barse kop



Noëlle Revaz  was veertig toen ze in 2002 Rapport aux bêtes publiceerde. Je verwacht het niet van zo’n jonge vrouw, een roman over een barse boer in Zwitserland. In zijn boerderij hangt een telefoon en er rijden auto’s langs. Desondanks is de sfeer primitief, vervuld van grimmige gevoelens als jaloezie, hebzucht en achterdocht. De boer, Paul, heeft een vrouw die hij veracht. Die vrouw zegt uit angst en verslagenheid allang geen woord meer. Hij heeft flink wat kinderen, die hij nauwelijks uit elkaar kan houden. Er komt een knecht voor de duur van het zomerseizoen, voor de duur ook van het verhaal. Die knecht brengt een beetje menselijkheid op de boerderij, zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vrouw in het ziekenhuis wordt opgenomen; Paul had het tot dan toe als aanstellerij beschouwd, haar buikpijn en de bult in haar buik die steeds groter werd.
            Ik vond het een prachtig boek. Er hangt een voortdurende dreiging in de lucht. Het griezeligst is dat het hele verhaal verteld wordt door de boer zelf, terwijl van hem ook het meeste gevaar te duchten valt. We zitten gevangen achter zijn harde schedelwand en we moeten via de taal mee in zijn afstotende gedachten. De formulering van die gedachten is een vondst van de eerste orde. Revaz heeft er een eigen taal voor uitgevonden, een nieuwe syntaxis vooral, misschien geïnspireerd op het Latijn waar ze les in geeft. De zinnen zijn grillig omgegooid en uitermate beknopt. Ze puilen uit van de informatie en je moet nauwkeurig lezen. Het is een soort puzzel. 
            Geen enkele Nederlandse uitgever zal het in deze crisistijd wagen zo’n ondoorzichtig geformuleerde roman over een op het oog belegen onderwerp in vertaling uit te brengen. Het zou ook niet makkelijk zijn hier een adequate vertaling van te leveren, dacht ik al lezende. Het boek is wel in het Duits vertaald, daar ga ik uit professionele nieuwsgierigheid nog naar kijken. Gelukkig heeft Revaz intussen een tweede boek geschreven, Efina, dat net als Rapport aux bêtes met verschillende prijzen werd bekroond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten