maandag 11 juli 2011

De beschamende feiten

Het lijkt wel of ik alleen nog romans lees vol ware gebeurtenissen. Nu net weer Les jouets vivants (`Levend speelgoed’), geschreven door Jean-Yves Cendrey en verschenen in 2005 bij Seuil. Cendrey hoort op een bepaald moment dat een onderwijzer in zijn Normandische dorp kinderen seksueel misbruikt. De auteur gaat op onderzoek en is verbijsterd over wat hij ontdekt: het grote aantal slachtoffertjes (niet de bijdehandjes uiteraard, maar de kwetsbare kinderen); de andere onderwijzers die het maar laten gebeuren; de ouders die hun kinderen niet geloven of die vergeefs zijn gaan klagen bij de schoolarts, bij de inspectie. De auteur bijt zich in de zaak vast en brengt de onderwijzer op een ochtend eigenhandig naar de politie. Uiteindelijk belandt de man voor een aantal jaren in de gevangenis.
            Het zijn allemaal echte feiten. Na de reeks van berichten die de laatste jaren in de media zijn verschenen, verbazen we ons misschien niet eens meer. Hoogstens is er de schaamte, te leven in een maatschappij waarin kinderen kennelijk onbeschermd zijn. Ik herinner me de moord op de vierjarige Mathias in mei 2006 in wat een poos `mijn' Franse dorp was, Moulins-Engilbert. De moordenaar woonde pal aan het dorpsplein, maar totdat hij was gevonden en gearresteerd, leefde in het dorp het idee dat de dader waarschijnlijk een zwerver was, en intussen ongetwijfeld alweer ver weg. De sfeer die er toen in Moulins-Engilbert hing, hoop ik nooit meer mee te maken: mensen die in zichzelf gekeerd liepen te huilen, radiowagens en journalisten voor de supermarkt, overal een dikke stilte en daarboven het geronk van een zoekende helicopter.  
            Jean-Yves Cendrey had al een hele reeks boeken op zijn naam staan voordat hij Les jouets vivants schreef. De roman – want zo noemt hij het boek -- bevat een aantal onbarmhartige portretten van zijn mededorpsbewoners. Zijn scherpe pen maakt korte metten met de illusie van het idyllische Franse platteland. Geen folkloristisch stokbrood, geen gezellige saamhorigheid, maar gezinnen die onder het eten gezamenlijk naar een pornovideo kijken.
            Tegenwoordig woont Cendrey in Berlijn.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten