donderdag 17 maart 2011

Boekenwurm, zwijg!


Descartes' afkeer van te veel boekenwijsheid komt op bijna komische wijze tot uitdrukking in Het zoeken naar de waarheid, een gesprek tussen drie personen. Of eigenlijk vooral een tweegesprek, want nummer drie mag een hele tijd niets zeggen. En waarom niet? Hij heeft te veel gelezen, hij zit hinderlijk vol met boekenwijsheid. We zien de woede van deze zwijgende scholasticus als het ware langzaam aanzwellen. En als hij eindelijk weer mag spreken, barst hij los: jullie zijn nu al twee uur aan het redeneren en tot welk inzicht heeft het jullie gebracht? Tot het inzicht dat jullie twijfelen, dat jullie een denkend iets zijn, zo sneert hij. Zonder te weten dat zojuist het fundament is gelegd voor een nieuwe filosofie.
Jammer genoeg is de tekst van het gesprek onvoltooid gebleven, maar wat ervan gevonden is, staat in deel 2 van de Bibliotheek Descartes.
(foto's van het Denkmal: Paul Eyckelhof)

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige en interessante website, Jeanne. Alweer iets erbij om te lezen en te volgen. Ook de foto's van het 'Denkmal des lesens' zijn illustratief. Ik moest wel googlen om te ontdekken waar het staat. Want daar was ik wel benieuwd naar. Nu ook weer een reisdoel erbij.
    http://www.stift-vorau.at/102_Denkmal-des-Lesens.aspx?LNG=DE

    BeantwoordenVerwijderen